Ademtherapie

Introductie

Ademhalen is de basis van ons leven. Om te verteren heeft elke gram verteerbaar voedsel twee tot vier gram zuurstof nodig. We verbruiken dus veel meer zuurstof dan voedsel. Zonder voedsel houden we het nog weken vol, zonder water enkele dagen, en zonder zuurstof houden we het misschien tien minuten vol. Naast deze lichamelijke noodzaak van ademhalen weerspiegelt onze ademhaling ons gevoel, ons innerlijk. Blijheid voelen we in het borstgebied, de ademhaling is dan actief en ontspannen. Bij boosheid zetten we onze ademhaling onder druk, en bij het uiten van boosheid gebruiken we een krachtige uitademing. Bij angst houden we onze adem in. Bij nadenken houden we de adem een beetje in. Bij stress ademen we oppervlakkiger.
Adem
Onze gevoelens, conditionering en blok­kades zijn direct verbonden met de ademhaling. Door met de adem bewust bezig te zijn kunnen we onze gevoelens, angsten, conditionering en blokkades op­merken, be­īn­vloe­den, de ruimte ge­ven en ver­werken. Ademen is daar­naast geschikt om gedachten los te laten, om uit de gedachten te gaan. Ook lichamelijke klachten zoals spanning en pijn kunnen met ademen ontspannen en verzacht worden.

Werkwijze: hoe ziet een ademsessie er uit?

In het voorgesprek bespreken we de eerste keer je wensen of klachten. Dan ga je op de massagetafel liggen en word je begeleid om zachtjes met je aandacht in je lichaam te komen, je komt wat tot rust. Je normale ademhaling in rust­toestand is dan voelbaar en zicht­baar. Vervolgens word je begeleid om op andere manieren te ademhalen. Er zijn veel verschillende technieken mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld een meer ontspannende ademhaling zijn, of juist een wat intensere, energieke vorm, of een combinatie van beide. De aanpak is voorzichtig en zorgvuldig, omdat ademen naast nieuwe gevoelens en ervaringen ook angst kan oproepen. Aan de andere kant kan, als je wilt en je ervaring hebt opgedaan met intenser ademen, dit juist een mooie zachte manier zijn om voorzichtig angst te benaderen, ervaren en tot rust te laten komen.
In de laatste fase kom je weer tot rust, om daarna over het algemeen te ontdekken dat je bijzonder ontspannen bent en je je heel prettig voelt. De dagen erna zal dit doorwerken, en kunnen nieuwe inzichten opkomen.

Naast individuele ademsessies kan je ook deelnemen aan een ademdag.

Voor wie is dit geschikt?

Ademtherapie kan helpen bij de vol­gen­de klachten: stress, strak in je vel zitten, gespannen keel, vermoeid­heid, luste­loos­heid, slapeloos­heid, pijn­klachten, onzekerheid, moeite hebben met voelen, emotionele verwerking, rouw, hyper­ventilatie, angsten, piekeren.

Reacties op ademtherapie

Voor de tarieven, zie Meer... / Tarieven.

Voor meer informatie, vragen, of een eventuele afspraak kan je 040-2543410 bellen of mailen.